3 zawody związane z gastronomią

Polacy coraz częściej i chętniej odżywiają się poza domem. Knajpki śniadaniowe, bistra, restauracje, foodtrucki – niemal każdego dnia w większych miastach otwierane są nowe miejsca, w których można coś zjeść. Zainteresowanie tematyką kulinarną zatacza coraz szersze kręgi i przeradza się w pomysł na karierę. Taką drogę zawodową wybiera wiele młodych osób.

Aby odnieść sukces w gastronomii, potrzeba zaangażowania i gotowości do pracy ‒ nawet po kilkanaście godzin na dobę w trudnych warunkach. Pasja to nie wszystko. Niezbędna jest także konkretna wiedza, np. z zakresu zarządzania. Osoby decydujące się na taką ścieżkę zawodową muszą zatem liczyć się z tym, że na wiele lat to praca zawładnie ich życiem. Nagrodą za to może być ogromna satysfakcja oraz fakt, że robi się to, co naprawdę się kocha.

Popularne zawody związane z gastronomią 

Praca w restauracji dla wielu młodych ludzi jest pierwszym krokiem w zawodowe życie. Studenci często decydują się na bycie kelnerem, pomocnikiem kuchennym czy barmanem, ponieważ w tych zawodach elastyczny czas pracy i możliwość dorabiania sobie w weekendy są oczywistością. Do popularnych profesji związanych z gastronomią należą także:

  • kucharz/szef kuchni – zajmuje się on przygotowywaniem dań, opracowywaniem receptur i układaniem menu. W zakres jego obowiązków wchodzi także pilnowanie zaopatrzenia i zgłaszanie przełożonym braków w magazynach. Dodatkowo szef kuchni nadzoruje pracę pozostałych pracowników kuchni, delegując zadania i pilnując, by serwis nie był opóźniony. Jest to bardzo kreatywny i ciekawy zawód. Jak się o tym przekonać? Można na przykład przeczytać jakiś wywiad z kucharzem pracującym w renomowanej, światowej restauracji.

Silny charakter i samodyscyplina to podstawa w branży gastronomicznej

  • piekarz renesans tego zawodu wiąże się ze wzrastającym zapotrzebowaniem na dobrej jakości pieczywo, wypiekane z dobrych składników, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Niewielkie piekarnie, które oferują smaczne i zdrowe produkty, cieszą się ogromną popularnością, co ma wpływ na wzrost zainteresowania zawodem piekarza wśród młodych ludzi. Na tym stanowisku niezbędne jest doświadczenie, wiedza i umiejętności z zakresu wypieku różnego rodzaju pieczywa. Nie bez znaczenia jest także kreatywność i inwencja, pozwalające na tworzenie nowych receptur i twórcze interpretowanie tradycyjnych przepisów.
  • cukiernik – dobre cukiernie nie mogą narzekać na brak klientów. Po wyśmienite, cieszące się lokalną sławą ciastka i wypieki nierzadko ustawiają się długie kolejki. Dla kandydatów, którzy chcą doskonalić się w zawodzie cukiernika, perspektywy zatrudnienia i rozwoju rysują się obiecująco. Aby być dobrym cukiernikiem, trzeba być przede wszystkim osobą sumienną, pracowitą i dokładną. Trzymanie się receptur i proporcji jest bardzo ważne, co nie oznacza, że nie ma tutaj miejsca na kreatywność i inwencję. Tak naprawdę nie trzeba ukończyć szkoły gastronomicznej, by zostać cukiernikiem, ale kierunkowa edukacja daje bardzo dobre przygotowanie i wyposaża w znajomość niezbędnych technik.

Na tych zawodach propozycje kariery w gastronomii się nie kończą. Możliwości jest znacznie więcej. 

7 zawodów dla osób uzdolnionych kulinarnie

Na rozwijanie kulinarnych pasji nigdy nie jest za późno. Nierzadko droga do osiągnięcia sukcesu w tej branży jest kręta i nieoczywista.