Wiele zyskujesz, kiedy pracodawca uznaje, że droga do serca pracownika wiedzie przez żołądek, i umożliwia Ci np. darmowe korzystanie z cateringu dietetycznego. Jedząc smaczne posiłki w pracy, możesz osiągnąć takie korzyści:
-
Oszczędność czasu, energii i pieniędzy
Przygotowywanie śniadań i obiadów do pracy wymaga czasu i kreatywności. Trzeba stworzyć menu na tydzień, przygotować listę zakupów i kupić niezbędne produkty. Gotowanie i sprzątanie również pochłaniają czas i energię. Cenne godziny, które zyskujesz, stołując się w pracy, można przeznaczyć na rozwój, odpoczynek czy przyjemności.
Szukasz pracy? Zwróć uwagę na benefity!
-
Różnorodność
W niektórych polskich firmach (np. wrocławska Trans.eu i krakowska Codewise) praktykuje się przygotowywanie śniadań dla pracowników. Osoby, które rano lubią dłużej pospać, mają okazję zjeść pożywny i zdrowy, a nierzadko także egzotyczny posiłek. W bufecie śniadaniowym znajdują się pozycje z różnych części świata – smaczne i wartościowe. To ciekawa alternatywa np. dla drożdżówki lub przetworzonych płatków śniadaniowych z dużą ilością cukru. Więcej nietypowych benefitów znajdziesz w raporcie Pracuj.pl.
-
Regularne odżywianie
Brak czasu lub chęci na przyrządzanie wartościowych posiłków jest przyczyną błędów żywieniowych. Dieta uboga w wartościowe składniki odżywcze wywiera negatywny wpływ na samopoczucie. Może powodować dolegliwości i choroby, takie jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze itd. Ważne jest nie tylko to, co jesz. Duże znaczenie ma to, jak często sięgasz po jedzenie. Regularne posiłki przyspieszają metabolizm. Spożywanie wyłącznie śniadania może sprawić, że organizm zacznie magazynować tłuszcze. Jedząc regularnie, dbasz nie tylko o zdrowie i samopoczucie, ale również o sylwetkę. To szczególnie ważne, gdy znaczną część dnia spędzasz w pozycji siedzącej – przy biurku, w samochodzie lub na kanapie.
-
Okazja do rozmów ze współpracownikami
Stół to jeden z najważniejszych mebli nie tylko w domu, ale również w pracy. Warto gromadzić się wokół niego i rozmawiać przy wspólnym posiłku. W trakcie przerwy obiadowej masz okazję bliżej poznać osoby, z którymi współpracujesz. Możesz omawiać z nimi sprawy służbowe, ale też opowiadać o swoich zainteresowaniach, codzienności itd.
10 sposobów na dobre relacje ze współpracownikami
Kawa to zdecydowanie najbardziej aromatyczny „posiłek” w pracy. 🙂