6 cech, które musi posiadać każdy manager restauracji - zarobki.pracuj.pl
  • Indywidualny raport zarobki
  • Kalkulator netto-brutto
  • Przeciętne zarobki na stanowisku
  • Kreator CV
Autor wpisu Pracuj.pl

Klient, który odwiedza lokal gastronomiczny, liczy nie tylko na pyszne jedzenie, ale również na wysoki poziom obsługi oraz przyjemną atmosferę. Manager restauracji dba o to, by goście byli zadowoleni i chętnie powracali. Aby dobrze realizować swoje obowiązki, należy postawić na profesjonalizm i doskonałą organizację pracy.

Idealny manager…

Planowanie działań promocyjnych, układanie grafiku, zaopatrzenie lokalu, budowanie relacji z dostawcami – to przykładowe zadania, jakie wykonuje manager restauracji.  

Czym zajmuje się manager restauracji?

Ważne, by osoba zarządzająca lokalem posiadała odpowiednie przygotowanie teoretyczne i doświadczenie. Duże znaczenie mają również predyspozycje. W zawodzie managera restauracji istotne jest na przykład:

  • Opanowanie

Szybkie tempo pracy w gastronomii to silny stresor, dlatego ważne, by osoba zatrudniona na stanowisku kierowniczym zachowywała zimną krew w sytuacjach awaryjnych. Spokój, cierpliwość i opanowanie przełożonego mają duży wpływ na atmosferę w zespole i zachowanie pracowników.

  • Wytrzymałość

Restauracje działają przez większość dni w roku. Pracownicy, w tym manager, wykonują obowiązki nie tylko w dni powszednie, ale także w święta. W dni świąteczne zwykle panuje spory ruch, dlatego osoba pełniąca funkcję kierowniczą powinna być w pogotowiu.  

  • Kultura osobista

Praca managera polega w znacznym stopniu na utrzymywaniu relacji z klientami, pracownikami i dostawcami. Niezależnie od liczby zadań czy poziomu stresu, kierownik restauracji powinien zachować uprzejmość i odnosić się do każdego z szacunkiem.

  • Doskonała organizacja pracy

Aby wykonywać liczne i różnorodne obowiązki, manager musi wykazywać się wysoko rozwiniętymi umiejętnościami organizacyjnymi. To ważne, szczególnie w przypadku dużych i popularnych restauracji.  

  • Zmysł praktyczny i estetyczny

Manager odpowiada nie tylko za działanie, ale również za wygląd restauracji. Dba o to, by wnętrza były funkcjonalne, bezpieczne i przystosowane do potrzeb oraz oczekiwań klientów. Aby wywiązywać się z obowiązków w tym zakresie, należy pamiętać o kreatywności i twórczym podejściu. Niezbędna jest także wrażliwość estetyczna.  

  • Profesjonalizm

Od osoby zajmującej stanowisko kierownicze oczekuje się również pełnego profesjonalizmu, tj. rzetelności, umiejętności przewidywania, doświadczenia itp.

Manager restauracji – wymagania i perspektywy

Manager restauracji – zarobki

6300 zł brutto – tyle w 2017 r. wynosiła mediana płac managerów restauracji. Jest to wartość środkowa w szeregu kwot ustawionych od najniższej do najwyższej. Manager restauracji w dużym znanym lokalu może otrzymywać pensję wynoszącą kilkanaście tysięcy zł miesięcznie. Częsty dodatek do wynagrodzenia managera restauracji stanowiła premia. 34% pracowników otrzymywało ją w każdym miesiącu. Część zatrudnionych mogła liczyć również na benefity, takie jak służbowy telefon do celów prywatnych (18%), dostęp do prywatnej opieki medycznej (13%), ubezpieczenie na życie (13%) i bony żywieniowe (12%).

Benefity - czyli co motywuje pracowników?

Dane dotyczące wynagrodzeń w różnych branżach znajdziesz tutaj: https://zarobki.pracuj.pl/stanowiska.

Porównaj zarobki z innymi na Twoim stanowisku

Wypełnij ankietę, a w ciągu 5 minut otrzymasz od nas darmowy indywidualny raport o Twoich zarobkach. Tylko Ty masz dostęp do swojego raportu.

Porównaj teraz zarobki na Twoim stanowisku

Zaktualizuj informacje w swojej ankiecie i zobacz czy nadal zarabiasz odpowiednio.

Dawno wypełniona ankieta?
Porównaj teraz zarobki na swoim stanowisku

W ciągu roku wiele mogło się zmienić. Zaktualizuj informacje w ankiecie i porównaj swoje zarobki z innymi.

Narzędzia

  • Indywidualny raport zarobki
  • Kalkulator netto-brutto
  • Przeciętne zarobki na stanowisku
  • Kreator CV

Artykuły o podobnej tematyce

  • 01.08.2019
    Ile zarabia programista komputerowy?

    Doświadczeni programiści komputerowi nie mogą narzekać ani na brak pracy, ani na warunki zatrudnienia oraz wysokość wynagrodzenia. Zapotrzebowanie na tego typu specjalistów jest bardzo duże. Zarobki zależą m.in. od stażu pracy – przeciętna pensja młodszego programisty wynosi 4800 zł brutto, ale starszy programista może liczyć już na wypłatę w wysokości 12 500 zł brutto. 

  • 10.07.2019
    Ścieżka rozwoju w księgowości – jak wygląda?

    Od asystenta księgowości do dyrektora finansowego – ścieżka kariery księgowego jest atrakcyjna m.in. ze względu na wzrost zarobków. W 2018 r. przeciętna miesięczna pensja młodszego księgowego wynosiła 4200 zł brutto, a głównego księgowego – 12 000 zł brutto.  

  • 23.06.2019
    Maszynista offsetowy – ile zarabia?

    Maszynista offsetowy – pod tą nieco tajemniczą nazwą kryje się profesja znana szerzej jako: drukarz specjalizujący się w obsłudze maszyn offsetowych. Aby móc się tym zajmować zawodowo, trzeba ukończyć szkołę średnią na kierunku związanym z poligrafią oraz zdobyć niezbędną wiedzę i doświadczenie. 

01.08.2019
Ile zarabia programista komputerowy?

Doświadczeni programiści komputerowi nie mogą narzekać ani na brak pracy, ani na warunki zatrudnienia oraz wysokość wynagrodzenia. Zapotrzebowanie na tego typu specjalistów jest bardzo duże. Zarobki zależą m.in. od stażu pracy – przeciętna pensja młodszego programisty wynosi 4800 zł brutto, ale starszy programista może liczyć już na wypłatę w wysokości 12 500 zł brutto. 

10.07.2019
Ścieżka rozwoju w księgowości – jak wygląda?

Od asystenta księgowości do dyrektora finansowego – ścieżka kariery księgowego jest atrakcyjna m.in. ze względu na wzrost zarobków. W 2018 r. przeciętna miesięczna pensja młodszego księgowego wynosiła 4200 zł brutto, a głównego księgowego – 12 000 zł brutto.  

23.06.2019
Maszynista offsetowy – ile zarabia?

Maszynista offsetowy – pod tą nieco tajemniczą nazwą kryje się profesja znana szerzej jako: drukarz specjalizujący się w obsłudze maszyn offsetowych. Aby móc się tym zajmować zawodowo, trzeba ukończyć szkołę średnią na kierunku związanym z poligrafią oraz zdobyć niezbędną wiedzę i doświadczenie. 

Najnowsze w kategorii: Porady zarobkowe

  • 02.12.2019
    Jak przygotować się do rozmowy o podwyżce?

    Doskonałe wyniki w pracy, uzyskanie kwalifikacji, objęcie wyższego stanowiska i przyjęcie dodatkowych obowiązków albo lepsza sytuacja finansowa firmy – to tylko kilka najczęstszych powodów przyznawania podwyżek pracownikom. Aby przekonać szefa do decyzji o podwyższeniu wynagrodzenia, można skorzystać z metody ujęcia argumentów w trzech punktach. Każdy z nich powinien skupiać się na konkretnych osiągnięciach.

  • 06.11.2019
    Co warto wiedzieć o płacy minimalnej w 2020 r.?

    2600 zł brutto – tyle w 2020 r. wyniesie płaca minimalna przysługująca pracownikom etatowym. Podwyżki będą dotyczyć także zleceniobiorców. Najniższa stawka godzinowa wzrośnie do 17 zł brutto. 

  • 05.11.2019
    Wypalenie zawodowe w klasyfikacji chorób - co to oznacza dla pracowników?

    WHO zamierza wpisać burn-out do nowej Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób (ICD). Nowe regulacje wejdą w życie w 2022 r. Wypalenie nie zostało jednak uznane za jednostkę chorobową, ale za jeden z czynników wpływających na stan zdrowotny. To oznacza, że „wypalony” pracownik nie otrzyma automatycznie zwolnienia lekarskiego. 

02.12.2019
Jak przygotować się do rozmowy o podwyżce?

Doskonałe wyniki w pracy, uzyskanie kwalifikacji, objęcie wyższego stanowiska i przyjęcie dodatkowych obowiązków albo lepsza sytuacja finansowa firmy – to tylko kilka najczęstszych powodów przyznawania podwyżek pracownikom. Aby przekonać szefa do decyzji o podwyższeniu wynagrodzenia, można skorzystać z metody ujęcia argumentów w trzech punktach. Każdy z nich powinien skupiać się na konkretnych osiągnięciach.

06.11.2019
Co warto wiedzieć o płacy minimalnej w 2020 r.?

2600 zł brutto – tyle w 2020 r. wyniesie płaca minimalna przysługująca pracownikom etatowym. Podwyżki będą dotyczyć także zleceniobiorców. Najniższa stawka godzinowa wzrośnie do 17 zł brutto. 

05.11.2019
Wypalenie zawodowe w klasyfikacji chorób - co to oznacza dla pracowników?

WHO zamierza wpisać burn-out do nowej Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób (ICD). Nowe regulacje wejdą w życie w 2022 r. Wypalenie nie zostało jednak uznane za jednostkę chorobową, ale za jeden z czynników wpływających na stan zdrowotny. To oznacza, że „wypalony” pracownik nie otrzyma automatycznie zwolnienia lekarskiego.