Co robi kontroler jakości?
Do obowiązków kontrolera należy m.in. sprawdzanie klasy materiałów używanych w procesie produkcyjnym. Osoba, która czuwa nad produkcją, weryfikuje jakość wyrobu na wszystkich etapach. Tworzy także normy jakościowe i dba o to, by były one zgodne z przepisami prawa. Pracownicy zajmujący się kontrolą jakości współpracują m.in. z inżynierami procesu.
6 zadań, które wykonuje kontroler jakości
Czego oczekują pracodawcy?
Kontroler to odpowiedzialna funkcja. Aby ją pełnić, trzeba posiadać niezbędne kwalifikacje i spełniać warunki:
- Wykształcenie wyższe
Zarządzanie jakością, inżynieria jakości – to przykładowe kierunki studiów, w trakcie których zdobywa się umiejętności niezbędne w pracy kontrolera. Studenci zgłębiają wiedzę m.in. z zakresu:
- matematyki,
- materiałoznawstwa,
- zarządzania zasobami ludzkimi,
- podstaw marketingu,
- inżynierii oprogramowania.
Pracę w kontroli jakości mogą wykonywać również absolwenci technologii żywności lub materiałoznawstwa. Konieczne jest wówczas uzupełnienie kwalifikacji w ramach studiów podyplomowych.
Czy studia zagwarantują Ci satysfakcjonujące wynagrodzenie?
- Znajomość przepisów
W przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym itd. obowiązują określone normy jakości. Ważne, by kontroler śledził zmiany w przepisach. Niedopatrzenia w tym względzie mogą rodzić konieczność wycofania partii produktów i – co za tym idzie - powodować straty.
- Wiedza na temat rynku
Ważne, by kontroler orientował się w potrzebach konsumentów i w nowych trendach. To kolejny aspekt, który należy wziąć pod uwagę przy ustalaniu norm jakościowych. W przeciwnym razie towary produkowane w firmie mogą okazać się mniej atrakcyjne niż inne dostępne na rynku.
- Umiejętność zarządzania zespołem
Kontroler ocenia wydajność i dokładność pracowników produkcyjnych. Ważne, by osoba pracująca na tym stanowisku posiadała umiejętności z zakresu zarządzania ludźmi. Chodzi np. o delegowanie zadań i przekazywanie informacji zwrotnych.
Umiejętności w CV, czyli jak przyciągnąć uwagę rekrutera
- Zdolności analityczne
Umiejętność logicznego myślenia i analizowania danych również jest niezbędna w pracy kontrolera. Wnioski płynące np. z raportów dostarczanych przez pracowników powinny prowadzić do konkretnych zmian i podniesienia jakości wyrobów.
- Dokładność
Im większa precyzja w ustalaniu norm i ocenie pracy podwładnych, tym wyższa jakość wytwarzanych towarów. Kontroler jakości powinien wykazywać się dokładnością i rzetelnością.
- Rozwój zawodowy
Ze względu na postęp technologiczny produkcja ulega nieustannym przeobrażeniom. Ważne, by kontroler nadążał za zmianami.