Napiwek jest formą wyrażenia swojego zadowolenia z poziomu wykonanej usługi, ale nie jest oczywiście obligatoryjny. To przede wszystkim od klientów zależy, czy zechcą w ten sposób podziękować za miłą obsługę, dobre jedzenie lub satysfakcjonujący efekt pracy.
Kelner/ kelnerka
W zawodzie kelnera liczą się przede wszystkim zdolności interpersonalne. Dobry kelner powinien być:
- życzliwy,
- uśmiechnięty,
- pomocny,
- wyrozumiały,
- taktowny i dyskretny.
Co prawda właściciele restauracji, pubów i innych lokali gastronomicznych nie wymagają zazwyczaj konkretnego wykształcenia, ale przygotowanie i wiedza, jaką zdobywa się w szkołach gastronomicznych, może się okazać sporą przewagą na etapie rekrutacji. W ekskluzywnych restauracjach, oferujących doświadczenie fine diningu, wygląda to już nieco inaczej. Goście oczekują od kelnera, że będzie potrafił dokładnie opisać poszczególne dania, polecić odpowiednie wino do danej potrawy i opowiedzieć w sposób interesujący o poszczególnych składnikach wykorzystywanych do przygotowania posiłku. Kelnerzy, którzy są serdeczni, otwarci i nie wprowadzają nieprzyjaznej atmosfery, potrafią poradzić sobie w każdej sytuacji i z pewnością mogą liczyć na przychylność i wyrozumiałość gości, kiedy na przykład wydanie dania się opóźnia.
7 podpowiedzi, jak napisać CV dla kelnera
Pracownicy hotelu
Recepcjonista, boy hotelowy, osoba zajmująca się utrzymaniem czystości w pokojach czy personel świadczący usługi w strefie SPA – stanowisk pracy w każdym hotelu jest wiele, a liczba wakatów i ich zróżnicowanie zależy od profilu działalności danego obiektu. Właściwie każdy pracownik hotelu, który ma bezpośredni kontakt z gośćmi, ma szansę na otrzymanie napiwku. Ludzie, którzy przyjeżdżają tam odpocząć, cenią sobie przede wszystkim spokój i dyskrecję, ale też otwartość na ich indywidualne potrzeby i prośby. Jedną z najbardziej reprezentacyjnych funkcji pełni recepcjonista. To on jest odpowiedzialny za rezerwacje oraz procedury związane z płatnościami za pobyt. Do jego zadań należy witanie i żegnanie gości oraz opieka nad nimi w czasie pobytu. Kandydaci, którzy chcą podjąć pracę w charakterze recepcjonisty, powinni budzić sympatię i zaufanie. Niezbędna jest też znajomość języków obcych oraz umiejętność obsługi oprogramowania recepcyjnego.
7 pytań rekrutacyjnych na stanowisko recepcjonistki
Wynagrodzenie jak obliczyć, czyli napiwki a podatek
W świetle przepisów podatkowych napiwek jest traktowany jako element wynagrodzenia i jako taki podlega opodatkowaniu. Zdarza się, że w niektórych punktach usługowych jest on automatycznie doliczany do rachunku, jednak częściej jest tak, że pieniądze otrzymane przez pracowników w formie dodatkowej gratyfikacji trafiają do wspólnej puli i są dzielone po równo wśród całej załogi, a pracodawca zalicza je jako przychód i uwzględnia w deklaracji PIT-11. Jedno jest pewne – dzięki napiwkom można sporo dorobić i to właśnie one w wielu przypadkach decydują o chęci ubiegania się o pracę, w której można otrzymać taki bonus.