560 tys. obcokrajowców posiada ubezpieczenie w ZUS - zarobki.pracuj.pl
  • Indywidualny raport zarobki
  • Kalkulator netto-brutto
  • Przeciętne zarobki na stanowisku
  • Kreator CV
Autor wpisu Pracuj.pl

Osoby opłacające składki ZUS w Polsce mogą zyskać prawo do zasiłku chorobowego i do emerytury czy renty. Wśród ubezpieczonych wzrasta liczba obcokrajowców. W październiku 2018 r. 75% cudzoziemców opłacających składki stanowili Ukraińcy.

235,6 tys. – to liczba osób, które w 2017 r. otrzymały zezwolenie na pracę w Polsce. To o 108,2 tys. więcej niż w 2016 r. i o 196,5 tys. więcej niż w 2012 r. W minionym roku 81,7% cudzoziemców, którym udało się otrzymać zezwolenie, stanowili obywatele Ukrainy.  

GUS: Coraz więcej zezwoleń na pracę w Polsce

W październiku 2018 r. 560 tys. obcokrajowców było zgłoszonych do ubezpieczeń społecznych i opłacało składki. W 2016 r. grupa cudzoziemców ubezpieczonych w Polsce liczyła 137 tys. osób. Otwartość Polski na pracowników z innych krajów wynika m.in. z dużego zapotrzebowania na siłę roboczą, widocznego w wielu branżach i zawodach. Jak wynika z danych Pracuj.pl, w 2017 r. wśród najczęściej poszukiwanych specjalistów znajdowali się: pracownicy obsługi klienta i IT oraz finansiści i inżynierowie.

Co działo się na rynku pracy w 2017 roku?

Źródło:

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/praca/ukraincy-na-rynku-pracy-w-polsce-zarejestrowani-w-zus/frvv94h

Porównaj zarobki z innymi na Twoim stanowisku

Wypełnij ankietę, a w ciągu 5 minut otrzymasz od nas darmowy indywidualny raport o Twoich zarobkach. Tylko Ty masz dostęp do swojego raportu.

Porównaj teraz zarobki na Twoim stanowisku

Zaktualizuj informacje w swojej ankiecie i zobacz czy nadal zarabiasz odpowiednio.

Dawno wypełniona ankieta?
Porównaj teraz zarobki na swoim stanowisku

W ciągu roku wiele mogło się zmienić. Zaktualizuj informacje w ankiecie i porównaj swoje zarobki z innymi.

Narzędzia

  • Indywidualny raport zarobki
  • Kalkulator netto-brutto
  • Przeciętne zarobki na stanowisku
  • Kreator CV

Artykuły o podobnej tematyce

03.12.2018
MPIPS: Rynek pracy – Polska na tle innych krajów UE

W latach 2004-2017 w Polsce wyraźnie wzrósł wskaźnik zatrudnienia i nastąpił spadek bezrobocia. Sytuacja na polskim rynku pracy uległa poprawie i zniknęły dysproporcje pomiędzy naszym krajem a innymi państwami Unii Europejskiej.

Najnowsze w kategorii: Raporty i trendy płacowe

  • 30.11.2018
    Ile zarabia Święty Mikołaj i kto sprawdzi się w tej roli?

    Centra handlowe, szkoły, przedszkola, domy, korporacje – to tutaj można spotkać Świętych Mikołajów. W 2017 r. osoby wcielające się w tę rolę zarabiały w dużych miastach ok. 100-150 zł za półgodzinną wizytę w domu klienta.  Nie tylko czerwony strój i przypięta biała broda są potrzebne w pracy. Ważne są też: uśmiech, opanowanie i umiejętność nawiązywania kontaktu.

  • 30.11.2018
    Silny charakter i samodyscyplina to podstawa w branży gastronomicznej

    Na sukces w branży gastronomicznej składają się: szczypta talentu, mnóstwo ciężkiej pracy i otwartość na nowe wyzwania. Liczą się także umiejętności interpersonalne - klient, który przychodzi do restauracji, poszukuje nie tylko doznań smakowych, ale także miłej atmosfery. Wynagrodzenie w gastronomii zależy m.in. od stanowiska. W pierwszej połowie 2018 r. kelnerzy zarabiali przeciętnie 2200 zł netto, a szefowie kuchni – 4700 zł netto.

  • 08.11.2018
    12 listopada: dzień wolny od pracy

    Setna rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę przypada w niedzielę. Sejm uchwalił, że świętować będziemy także w poniedziałek.

30.11.2018
Ile zarabia Święty Mikołaj i kto sprawdzi się w tej roli?

Centra handlowe, szkoły, przedszkola, domy, korporacje – to tutaj można spotkać Świętych Mikołajów. W 2017 r. osoby wcielające się w tę rolę zarabiały w dużych miastach ok. 100-150 zł za półgodzinną wizytę w domu klienta.  Nie tylko czerwony strój i przypięta biała broda są potrzebne w pracy. Ważne są też: uśmiech, opanowanie i umiejętność nawiązywania kontaktu.

30.11.2018
Silny charakter i samodyscyplina to podstawa w branży gastronomicznej

Na sukces w branży gastronomicznej składają się: szczypta talentu, mnóstwo ciężkiej pracy i otwartość na nowe wyzwania. Liczą się także umiejętności interpersonalne - klient, który przychodzi do restauracji, poszukuje nie tylko doznań smakowych, ale także miłej atmosfery. Wynagrodzenie w gastronomii zależy m.in. od stanowiska. W pierwszej połowie 2018 r. kelnerzy zarabiali przeciętnie 2200 zł netto, a szefowie kuchni – 4700 zł netto.

08.11.2018
12 listopada: dzień wolny od pracy

Setna rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę przypada w niedzielę. Sejm uchwalił, że świętować będziemy także w poniedziałek.