Czym zajmuje się manager restauracji? - zarobki.pracuj.pl
  • Indywidualny raport zarobki
  • Kalkulator netto-brutto
  • Przeciętne zarobki na stanowisku
  • Kreator CV
Autor wpisu Pracuj.pl

Nadzorowanie pracy kucharza, kelnerów, szatniarzy – to przykładowe zadania kierownika restauracji, który również planuje i koordynuje działania promocyjne, wizerunkowe i marketingowe. To od jego doświadczenia i umiejętności zależy, czy lokal będzie przynosić zyski.

Obowiązki kierownika lokalu gastronomicznego

Managerowie odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie restauracji. Często działają w stresie. Muszą posiadać rozwinięte umiejętności organizacyjne, ale ważna jest również zdolność radzenia sobie w sytuacjach trudnych do przewidzenia. Do ich obowiązków należy m.in.:

  • Badanie rynku

Kierownik restauracji analizuje potrzeby klientów i modernizuje lokal – tak, by cieszył się coraz większym zainteresowaniem.

  • Planowanie działań promocyjnych

Do zadań managera należy również organizowanie konkursów i promocji mających na celu zachęcenie stałych i nowych klientów do częstszych odwiedzin.

  • Budowanie atmosfery lokalu

Menu, wystrój, muzyka, oświetlenie – wszystko to składa się na nastrój panujący w restauracji. Manager dba o to, by goście czuli się dobrze.  

  • Układanie harmonogramu pracy

Do zadań kierownika należy także przygotowywanie grafiku – tak, by lokal mógł prawidłowo funkcjonować i zaspokajać potrzeby klientów.  

  • Dbanie o zaopatrzenie lokalu

Zakup produktów spożywczych, środków czystości, obrusów i naczyń – manager musi dostarczać obsłudze narzędzia pracy, jeśli w restauracji nie ma osoby odpowiedzialnej za zaopatrzenie.

  • Budowanie relacji z dostawcami i podwykonawcami

Jaka firma oferuje największy wybór świeżych warzyw? Gdzie znaleźć pianistę, który umili gościom wieczór spędzony w restauracji? Kierownik lokalu gastronomicznego powinien znać odpowiedzi na takie pytania.

  • Podnoszenie poziomu obsługi klienta

Do zadań managera należy także szkolenie pracowników w zakresie sposobu serwowania poszczególnych potraw, obsługi klienta itd.

Kierownik restauracji dba również o budowanie dobrych relacji w zespole, a także czuwa nad przestrzeganiem przepisów BHP, ppoż. i HACCP.

Jak zostać managerem restauracji?

Chcąc podjąć pracę w charakterze kierownika lokalu gastronomicznego, powinieneś posiadać wiedzę z zakresu przygotowywania konkretnych posiłków. Jako manager francuskiej restauracji musisz wiedzieć np., jak wyglądają i smakują prawidłowo przyrządzone mule oraz z jakim winem komponują się najlepiej. Niezbędna jest także dobra organizacja pracy. Duże znaczenie mają również umiejętności interpersonalne, np. komunikatywność i asertywność.

Manager restauracji – wymagania i perspektywy

Zarobki managerów w Polsce

Z danych serwisu zarobki.pracuj.pl wynika, że przeciętne miesięczne wynagrodzenie kierownika restauracji w 2017 r. wynosiło 6400 zł brutto. Zarobki w znacznym stopniu są uzależnione od renomy i wielkości lokalu. Kierownik małej restauracji zazwyczaj nie otrzyma tak wysokiego wynagrodzenia jak osoba zarządzająca dużym renomowanym lokalem. Zarobki managerów dużych, znanych miejsc przekraczają 12 000 zł brutto. Osoby zatrudnione na tym stanowisku mogły liczyć również na benefity, takie jak: służbowy telefon do celów prywatnych (33%), prywatna opieka medyczna (28%) oraz dofinansowanie zajęć sportowych (23%). Managerowie zatrudnieni w innych branżach niż gastronomia, turystyka i hotelarstwo zarabiali nieco więcej. Przykładowo, przeciętne miesięczne wynagrodzenie kierownika IT zarządzającego projektem to 15 200 zł brutto, a kierownika zakładu produkcyjnego – 12 200 zł brutto.

https://zarobki.pracuj.pl/stanowiska.    

Porównaj zarobki z innymi na Twoim stanowisku

Wypełnij ankietę, a w ciągu 5 minut otrzymasz od nas darmowy indywidualny raport o Twoich zarobkach. Tylko Ty masz dostęp do swojego raportu.

Porównaj teraz zarobki na Twoim stanowisku

Zaktualizuj informacje w swojej ankiecie i zobacz czy nadal zarabiasz odpowiednio.

Dawno wypełniona ankieta?
Porównaj teraz zarobki na swoim stanowisku

W ciągu roku wiele mogło się zmienić. Zaktualizuj informacje w ankiecie i porównaj swoje zarobki z innymi.

Narzędzia

  • Indywidualny raport zarobki
  • Kalkulator netto-brutto
  • Przeciętne zarobki na stanowisku
  • Kreator CV

Artykuły o podobnej tematyce

  • 13.11.2019
    Zarobki w województwie świętokrzyskim – przegląd

    Województwo świętokrzyskie jest na 14. miejscu pod względem przeciętnej wysokości wynagrodzenia w Polsce (dane GUS za 2017 r). Z ankiet przeprowadzonych przez Pracuj.pl wynika, że mediana zarobków na obszarze podległym wojewodzie świętokrzyskiemu wynosi 3,8 tys. zł brutto miesięcznie.

  • 07.10.2019
    Zasady obowiązujące w pracy operatora wózka widłowego

    Prowadzenie wózka widłowego i przewożenie ciężkich ładunków wymaga zachowania ostrożności. Ważne, by osoba, która podejmuje się tego zadania, znała i respektowała zasady bezpieczeństwa i nie tylko skupiała się na pracy, ale również systematycznie kontrolowała stan sprzętu.

13.11.2019
Zarobki w województwie świętokrzyskim – przegląd

Województwo świętokrzyskie jest na 14. miejscu pod względem przeciętnej wysokości wynagrodzenia w Polsce (dane GUS za 2017 r). Z ankiet przeprowadzonych przez Pracuj.pl wynika, że mediana zarobków na obszarze podległym wojewodzie świętokrzyskiemu wynosi 3,8 tys. zł brutto miesięcznie.

07.10.2019
Zasady obowiązujące w pracy operatora wózka widłowego

Prowadzenie wózka widłowego i przewożenie ciężkich ładunków wymaga zachowania ostrożności. Ważne, by osoba, która podejmuje się tego zadania, znała i respektowała zasady bezpieczeństwa i nie tylko skupiała się na pracy, ale również systematycznie kontrolowała stan sprzętu.

Najnowsze w kategorii: Raporty i trendy płacowe