Przygotowanie do zawodu
Wielu kucharzy zaczyna swoją karierę od kierunkowej edukacji. Trzeba jednak podkreślić, że ukończenie szkoły gastronomicznej nie jest warunkiem koniecznym do wykonywania tego zawodu. Owszem, daje ona doskonałe przygotowanie, jeśli chodzi o znajomość technik i podstawowych przepisów, ale nie są to najbardziej istotne kwestie w tej profesji. Ważniejsze są:
- autentyczna pasja związana z przygotowywaniem potraw i poznawaniem kuchni z całego świata;
- kreatywność – niezbędna do tworzenia autorskich przepisów i innowacyjnego podejścia do klasycznych receptur;
- umiejętność pracy w stresie – jest bardzo potrzebna, pozwala zachować jakość i efektywność działań;
- doskonała organizacja pracy własnej oraz – w przypadku szefów kuchni – umiejętność rozdzielania zadań i nadzorowania pracy podwładnych;
- nienaganne wyczucie estetyki i zdolności manualne, bo bez nich komponowanie jedzenia na talerzu w sposób atrakcyjny, innowacyjny i miły dla oka może się po prostu nie udać;
- ponadprzeciętnie rozwinięty zmysł smaku – od niego wszystko się zaczyna.
Aby restauracja funkcjonowała sprawnie, a goście nie mieli powodów do narzekań, zarówno kucharze, jak i kelnerzy, barmani i menadżerowie muszą ściśle i harmonijnie ze sobą kooperować. Dobra współpraca liczy się zresztą nie tylko w branży gastronomicznej.
8 zawodów, w których praca zespołowa jest niezbędna
Obowiązki kucharza i możliwości zatrudnienia
W swojej codziennej pracy kucharz skupia się przede wszystkim na przygotowywaniu potraw. W zależności od tego, jak wysoko znajduje się w hierarchii, do jego obowiązków może też należeć: opracowywanie menu i wprowadzanie nowych potraw, dbanie o zaopatrzenie i nadzorowanie stanów magazynowych, dbanie o czystość w miejscu pracy. Zapotrzebowanie na dobrych kucharzy i szefów kuchni jest bardzo duże. Mogą oni szukać zatrudnienia przede wszystkim w restauracjach, hotelach, barach, ośrodkach wypoczynkowych, ośrodkach SPA, na statkach wycieczkowych oraz w kantynach i stołówkach pracowniczych i szkolnych, a także firmach cateringowych.
Mając zdolności kulinarne, można także próbować swoich sił w innych zawodach.
7 zawodów dla osób uzdolnionych kulinarnie
Zarobki kucharzy
Na to, ile zarabia kucharz, mają wpływ przede wszystkim jego umiejętności, doświadczenie i renoma, ale też miejsce, w którym jest zatrudniony. Przeciętna wysokość wynagrodzenia na tym stanowisku to 4300 zł brutto. Blisko 20% kucharzy otrzymuje premię co miesiąc, a ponad 80% jest zatrudnionych na podstawie umowy o pracę.
Talent kulinarny można wykorzystać nie tylko w kuchni, zwłaszcza jeśli idzie on w parze ze zdolnościami artystycznymi.