Czego dowiesz się z artykułu?
• Obowiązki kierownika sali a obowiązki managera – czym się różnią?
• Manager restauracji – wymagania na to stanowisko
• Ile może zarabiać manager restauracji? Wynagrodzenie
Obowiązki kierownika sali a obowiązki managera – czym się różnią?
Zarówno obowiązki managera restauracji, jak i kierownika sali wymagają wielu umiejętności. Zakres zadań na tych dwóch posadach może się nawet w części pokrywać, jednak nie można ich ze sobą utożsamiać. Czym zatem różnią się obowiązki kierownika sali i managera restauracji? Opisy stanowisk, które przedstawiamy poniżej, z pewnością pomogą odpowiedzieć na to pytanie.
- Kierownik sali – to bardzo odpowiedzialne stanowisko, które związane jest przede wszystkim z podejmowaniem gości restauracji oraz dbałością o ich komfort. Kierownik sali odpowiada więc za zarządzanie personelem (ustalanie grafiku, rekrutację itp.), kontrolowanie magazynu, dbanie o atmosferę w restauracji, kontakt z dostawcami oraz kontrolę jakości potraw.
- Manager restauracji – jeśli w restauracji nie ma kierownika sali, manager przejmuje wszystkie jego obowiązki. Poza tym zajmuje się także promocją lokalu, badaniem rynku, podnoszeniem jakości obsługi klienta i dbaniem o wizerunek restauracji w mediach społecznościowych. Odpowiada również za ewentualny kontakt z klientami oraz organizację eventów.
Łatwo więc zauważyć, że obowiązki managera gastronomii są bardziej obszerne niż kierownika sali i nie ograniczają się jedynie do organizacji funkcjonowania lokalu, ale także obejmują dbałość o jego wizerunek i renomę.
| 3 zawody związane z gastronomią
Manager restauracji – wymagania na to stanowisko
Praca na stanowisku kierowniczym w restauracji wymaga konkretnych cech dobrego managera: dynamiczności, inicjatywności, zdolności przywódczych i doświadczenia. Pomocne są także wykształcenie gastronomiczne i wiedza z zakresu marketingu, zarządzania oraz ekonomii. Liczą się zdolności interpersonalne i mediacyjne, umiejętność działania pod presją i zarządzania sobą w czasie, dokładność oraz kreatywność.
Jeśli chcesz podjąć pracę w charakterze kierownika lokalu gastronomicznego, powinieneś posiadać wiedzę z zakresu przygotowywania konkretnych posiłków. Jako manager francuskiej restauracji musisz wiedzieć np., jak wyglądają i smakują prawidłowo przyrządzone mule oraz z jakim winem komponują się najlepiej. Niezbędna jest także dobra organizacja pracy. Duże znaczenie mają umiejętności interpersonalne, np. komunikatywność i asertywność. CV managera restauracji powinno być więc poparte przede wszystkim bogatym doświadczeniem, nie tylko w zakresie gastronomii, ale też kompetencji miękkich.
| Ile zarabiają polscy menedżerowie?
Ile może zarabiać manager restauracji? Wynagrodzenie
Na managerze restauracji ciąży duża odpowiedzialność, dlatego jego wynagrodzenie jest znacznie wyższe niż pensje innych pracowników restauracji. Mediana płac kelnera to 3500 zł brutto (jednak pensja w tej profesji to tylko podstawa – w niektórych miesiącach i w znanej restauracji napiwki kelnerów mogą wynieść nawet kilka tysięcy złotych).
Przeciętne miesięczne wynagrodzenie managera restauracji wynosi 6800 zł brutto. Zarobki w znacznym stopniu są uzależnione od renomy i wielkości lokalu. Kierownik małej restauracji zazwyczaj nie otrzyma tak wysokiego wynagrodzenia, jak osoba zarządzająca dużym i popularnym lokalem. Zarobki managerów znanych miejsc przekraczają 12 000 zł brutto. Osoby zatrudnione na tym stanowisku mogą liczyć również na benefity, takie jak: służbowy telefon do celów prywatnych, prywatna opieka medyczna oraz dofinansowanie do zajęć sportowych.
| Zawody, w których możesz liczyć na napiwki
Wiesz już sporo na temat obowiązków managera restauracji. Jeśli czujesz, że to praca dla Ciebie i satysfakcjonują Cię zarobki, które możesz zyskać – spróbuj swoich sił w tym fachu!