PIP podsumowuje pierwszą niedzielę bez handlu - zarobki.pracuj.pl
  • Indywidualny raport zarobki
  • Kalkulator netto-brutto
  • Przeciętne zarobki na stanowisku
  • Kreator CV
Autor wpisu Pracuj.pl

Supermarkety – zamknięte, a w małych sklepach za ladą stali właściciele. Takie wnioski płyną z kontroli ponad 7 tys. placówek handlowych. O tym, jak działa nowy przepis ograniczający handel, można się było przekonać po raz pierwszy 11 marca 2018 r.

Podczas specjalnej konferencji, która odbyła się 15 marca w Warszawie, główny inspektor pracy oraz wiceminister rodziny, pracy i polityki społecznej przedstawili informacje dotyczące pierwszej niedzieli bez handlu. Większość skontrolowanych placówek respektowała nowe zasady.

1 marca 2018 r. weszła w życie ustawa o ograniczeniu handlu w niedziele i święta oraz niektóre inne dni (http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180000305). Oznacza to, że osoby zatrudnione w sklepach spożywczych, odzieżowych itd. mogą korzystać z dodatkowych dni wolnych. Nowe przepisy nie dotyczą m.in. pracowników stacji benzynowych oraz placówek handlowych działających na terenie dworców.        

Źródło: https://www.pip.gov.pl/pl/wiadomosci/87431,wiekszosc-sklepow-nie-handlowala-w-niedziele.html

Porównaj zarobki z innymi na Twoim stanowisku

Wypełnij ankietę, a w ciągu 5 minut otrzymasz od nas darmowy indywidualny raport o Twoich zarobkach. Tylko Ty masz dostęp do swojego raportu.

Porównaj teraz zarobki na Twoim stanowisku

Zaktualizuj informacje w swojej ankiecie i zobacz czy nadal zarabiasz odpowiednio.

Dawno wypełniona ankieta?
Porównaj teraz zarobki na swoim stanowisku

W ciągu roku wiele mogło się zmienić. Zaktualizuj informacje w ankiecie i porównaj swoje zarobki z innymi.

Narzędzia

  • Indywidualny raport zarobki
  • Kalkulator netto-brutto
  • Przeciętne zarobki na stanowisku
  • Kreator CV

Artykuły o podobnej tematyce

  • 02.10.2018
    Od 2019 r. nowe zasady przechowywania akt pracowniczych

    Skrócenie okresu przechowywania akt do 10 lat, możliwość prowadzenia dokumentacji w formie elektronicznej oraz wypłata pensji domyślnie w formie przelewu – to kluczowe zmiany, które mają nastąpić na początku 2019 r.

  • 19.07.2018
    Większość sklepów przestrzega zakazu handlu w niedzielę

    Państwowa Inspekcja Pracy kontroluje, czy właściciele sklepów respektują przepisy dotyczące handlu w niedzielę i nie obligują pracowników do wykonywania obowiązków w tym czasie. Dotychczas do naruszeń doszło tylko w przypadku 7% skontrolowanych punktów handlowych.

02.10.2018
Od 2019 r. nowe zasady przechowywania akt pracowniczych

Skrócenie okresu przechowywania akt do 10 lat, możliwość prowadzenia dokumentacji w formie elektronicznej oraz wypłata pensji domyślnie w formie przelewu – to kluczowe zmiany, które mają nastąpić na początku 2019 r.

19.07.2018
Większość sklepów przestrzega zakazu handlu w niedzielę

Państwowa Inspekcja Pracy kontroluje, czy właściciele sklepów respektują przepisy dotyczące handlu w niedzielę i nie obligują pracowników do wykonywania obowiązków w tym czasie. Dotychczas do naruszeń doszło tylko w przypadku 7% skontrolowanych punktów handlowych.

Najnowsze w kategorii: Raporty i trendy płacowe

  • 30.11.2018
    Ile zarabia Święty Mikołaj i kto sprawdzi się w tej roli?

    Centra handlowe, szkoły, przedszkola, domy, korporacje – to tutaj można spotkać Świętych Mikołajów. W 2017 r. osoby wcielające się w tę rolę zarabiały w dużych miastach ok. 100-150 zł za półgodzinną wizytę w domu klienta.  Nie tylko czerwony strój i przypięta biała broda są potrzebne w pracy. Ważne są też: uśmiech, opanowanie i umiejętność nawiązywania kontaktu.

  • 30.11.2018
    Silny charakter i samodyscyplina to podstawa w branży gastronomicznej

    Na sukces w branży gastronomicznej składają się: szczypta talentu, mnóstwo ciężkiej pracy i otwartość na nowe wyzwania. Liczą się także umiejętności interpersonalne - klient, który przychodzi do restauracji, poszukuje nie tylko doznań smakowych, ale także miłej atmosfery. Wynagrodzenie w gastronomii zależy m.in. od stanowiska. W pierwszej połowie 2018 r. kelnerzy zarabiali przeciętnie 2200 zł netto, a szefowie kuchni – 4700 zł netto.

  • 08.11.2018
    12 listopada: dzień wolny od pracy

    Setna rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę przypada w niedzielę. Sejm uchwalił, że świętować będziemy także w poniedziałek.

30.11.2018
Ile zarabia Święty Mikołaj i kto sprawdzi się w tej roli?

Centra handlowe, szkoły, przedszkola, domy, korporacje – to tutaj można spotkać Świętych Mikołajów. W 2017 r. osoby wcielające się w tę rolę zarabiały w dużych miastach ok. 100-150 zł za półgodzinną wizytę w domu klienta.  Nie tylko czerwony strój i przypięta biała broda są potrzebne w pracy. Ważne są też: uśmiech, opanowanie i umiejętność nawiązywania kontaktu.

30.11.2018
Silny charakter i samodyscyplina to podstawa w branży gastronomicznej

Na sukces w branży gastronomicznej składają się: szczypta talentu, mnóstwo ciężkiej pracy i otwartość na nowe wyzwania. Liczą się także umiejętności interpersonalne - klient, który przychodzi do restauracji, poszukuje nie tylko doznań smakowych, ale także miłej atmosfery. Wynagrodzenie w gastronomii zależy m.in. od stanowiska. W pierwszej połowie 2018 r. kelnerzy zarabiali przeciętnie 2200 zł netto, a szefowie kuchni – 4700 zł netto.

08.11.2018
12 listopada: dzień wolny od pracy

Setna rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę przypada w niedzielę. Sejm uchwalił, że świętować będziemy także w poniedziałek.