Z artykułu dowiesz się:
- Co jest wymagane w branży gastronomicznej
- Ile zarabia barista, kelner, kucharz i szef kuchni
- Na jakie dodatki do pensji można liczyć
- Co wpływa na satysfakcję w pracy i poczucie spełnienia
Jak mówi Paweł Zasławski, szef kuchni w jednej z toruńskich restauracji:
Obecnie branża gastronomiczna ma poważny problem z brakiem rąk do pracy, niezależnie do stanowiska.
W jego opinii konstruktywnym rozwiązaniem tej trudności jest skupienie uwagi na nowoczesnej edukacji w szkołach gastronomicznych.
Jeżeli na początku drogi nie zaszczepimy w młodych ludziach pasji do gotowania czy serwisu i nie przekażemy im odpowiedniej wiedzy, to przez brak fachowców będziemy musieli wstrzymać nawet najambitniejsze projekty.
Atrakcyjne wynagrodzenie za pracę rekompensuje trud włożony w wykonywanie codziennych obowiązków. Czy każda osoba może liczyć na wysoką płacę? Poziom zarobków zależy nie tylko od stopnia trudności realizowanych zadań, ale również od lokalizacji i renomy firmy, a także od zajmowanej posady.
Zawód dla pasjonatów – smak spełnienia
Stanowiska występujące w branży gastronomicznej to m.in.:
- Barista
Parzenie kawy to sztuka. Wielość odmian, smaków i sposobów obróbki owoców drzewka kawowego przyprawia o zawrót głowy, tak jak niepowtarzalny aromat pobudzającego napoju. Barista to człowiek, który wie niemal wszystko o kawie – zna jej odmiany, właściwości i sposób parzenia. Potrafi również komponować niepowtarzalne połączenia smaków, stosując rozmaite dodatki, takie jak np. mleko czy przyprawy. 2000 zł netto – tyle w pierwszej połowie 2018 r. wynosiło przeciętne miesięczne wynagrodzenie baristy. Wysokość zarobków zależała przede wszystkim od liczby przepracowanych godzin.
- Kelner / kelnerka
Praca na stanowisku kelnera jest doskonałym rozwiązaniem dla osób komunikatywnych, które dobrze czują się w kontakcie z klientem. Warto podjąć ją np. w trakcie studiów. 2200 zł netto – tyle w pierwszym półroczu 2018 r. wynosiło przeciętne miesięczne wynagrodzenie kelnera. Osoby pracujące w miejscowościach turystycznych w sezonie zarabiały nawet ponad 5000 zł „na rękę”. W tym zawodzie zarobki zależą w znacznym stopniu od napiwków. Rozważając wybór tej profesji, warto pamiętać, że kelnerzy często spędzają w pracy więcej niż 8 godzin w ciągu dnia. Jest to spore obciążenie dla organizmu.
7 prac dla osób po maturze i w trakcie studiów
- Kucharz
Kreatywność, dokładność, umiejętność pracy pod presją czasu – to przykładowe kompetencje, jakie powinien posiadać kucharz. Ważne, by osoba przygotowująca posiłki dla klientów lokalu gastronomicznego posiadała również talent i zmysł estetyczny, dzięki czemu potrawy zyskają apetyczny wygląd. 2800 zł netto – tyle w pierwszym półroczu 2018 r. wynosiły przeciętne miesięczne zarobki kucharza. Najlepsi specjaliści zarabiali powyżej 7000 zł „na rękę”.
9 umiejętności, jakimi powinien odznaczać się kucharz
- Szef kuchni
Kucharz, który stale się rozwija i wkłada serce w swoją pracę, może objąć stanowisko szefa kuchni. Osoba pełniąca tę funkcję powinna cechować się m.in. odpowiedzialnością, otwartością na sugestie klientów oraz potrzebą rozwoju. Umiejętności, jakie posiada szef kuchni, mogą sprawić, że lokal zyska lub straci na popularności. 4700 zł netto – tyle w pierwszym półroczu 2018 r. wynosiła przeciętna miesięczna pensja na tym stanowisku. Niektórzy pracownicy mogli jednak liczyć na znacznie wyższe płace, sięgające ponad 9500 zł netto – w zależności od renomy lokalu lub marki osobistej szefa.
Bądź marką premium, a praca sama Cię znajdzie!
Dane na temat zarobków pochodzą z serwisu Pracuj.pl i dotyczą specjalistów z ponad 3-letnim doświadczeniem.
Rabaty i posiłki
Korzyści pozapłacowe są częstym dodatkiem do wynagrodzenia pracowników gastronomii. Jak mówi Paweł Zasławski, osoby zatrudnione w restauracjach często mogą liczyć na posiłki regeneracyjne. Otrzymują także rabaty pracownicze na pozycje z menu. Szef kuchni dodaje jednak, że przyznawanie innych benefitów nie jest normą w branży.
Praca w gastronomii – na co warto się przygotować?
Paweł Zasławski zwraca uwagę, że zajmowanie stanowiska kelnera, kucharza czy szefa kuchni wiąże się z dużym stresem i częstymi nadgodzinami.
Patrząc przez pryzmat wszystkich lat przepracowanych w gastronomii, jestem przekonany, że nie można się do tego wszystkiego przygotować. To po prostu trzeba czuć.
W jego opinii ludzie, którzy rozpoczynają pracę w restauracji np. z powodu braku innych możliwości, prędzej czy później rezygnują.
Tylko silny charakter i samodyscyplina pozwalają każdego dnia w pracy stawiać czoło nowym wyzwaniom. Początki zawsze są trudne, ale z pewnością praca w gastronomii potrafi dać sporo satysfakcji – twierdzi Paweł Zasławski i dodaje, że karierę zawodową w branży gastronomicznej warto rozpocząć w miejscu, w którym pracują pasjonaci chętni do tego, by dzielić się wiedzą.
Gastronomia to dynamiczna i wymagająca dziedzina. Osoby, które chcą realizować się w pracy w restauracji czy kawiarni, powinny być cierpliwymi pasjonatami.
Stwórz profesjonalne CV i weź udział w rekrutacji, jeśli zaliczasz się do tego grona. Skorzystaj również z bogatej bazy ogłoszeń:
https://www.pracuj.pl/praca/hotelarstwo%20gastronomia%20turystyka;cc,5010